Wat biedt een netwerk met jongeren en ouders jeugdhulpaanbieders en gemeenten?
Komen tot goede jeugdhulp! Door al onze ervaringen samen weten we wat werkt maar ook wat beter kan.
Onze visie: goede en passende jeugdhulp met ouders en jongeren als gelijkwaardige partner!
Onze missie: ervaringsdeskundigheid en professionele kennis samen brengen.
Laten we leren van elkaar; ouders en jongeren, maar ook hulpverleners en beleidsmedewerkers.
Als gelijkwaardige partners, ieder vanuit de eigen kennis en expertise.
Hoe? Door ervaringsdeskundigheid te helpen ont-wikkelen en beschikbaar te maken
Thema- en Inspiratiesessies en fysieke netwerkbijeenkomsten
• Ervaringen delen, workshops, themabijeenkomsten, trainingen, ontmoeten, leren, doen en inspireren, uitwisselen en ophalen wat goed gaat en wat beter kan (of moet) en wat gemist wordt.
• Dit zowel fysiek als online, soms JOP apart, soms samen met andere perspectieven.
Samen leren
• Organiseren van de basistraining tot ervaringsdeskundige ouder (sept-nov ’22).
• ZeBra bevordert de groei en ontwikkeling van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid met intervisie en aanvullende kennis, vaardigheden en houding.
• Het organiseren van coaching/training/opleiding. Dit is nodig om te kunnen leren van, en te ontwikkelen met de verschillende perspectieven bij elkaar!
• Zo maken we, stap voor stap, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid steeds beter vindbaar en beschikbaar voor de 6 jeugdhulpregio’s in ZeBra (Zeeland-Brabant).
Inzet ervaringsdeskundigheid bij het BEN (Bovenregionaal Expertisenetwerk jeugd)
• ZeBra zet ervaringsdeskundigheid en ervaringskennis adequaat in bij vastgelopen situaties binnen het BEN.
• Ervaringsdeskundigheid is onderdeel van het kernteam en van de expertpool van BEN.
• De (individuele) ervaringen van ouders en jongeren zijn onze voedingsbodem.
• Ervaringsdeskundigheid is nu beschikbaar voor BEN, maar op termijn voor alle 6 jeugdregio’s van ZeBra (Zeeland-Brabant) voor Jeugd & Opvoeding, LVB, GGZ, Regionale expertteams (RET), toegangsteams, overheden, jeugdbescherming, onderwijs en overige partijen.
Ervaringsdeskundigheid kent vele gezichten. Wat maakt hen anders dan professionals?
- Ervaringsdeskundigen staan dicht bij de belevingswereld van cliënten en zijn in staat deze wereld te vertalen voor professionals.
- Ervaringsdeskundigen verhogen de sensitiviteit van professionals voor de zorgbehoeften van cliënten.
- Ervaringsdeskundigen hebben een voorbeeldfunctie en zijn op deze manier een geloofwaardige bron van hoop.
- Ervaringsdeskundigen zijn in staat om stigmatisering tegen te gaan door middel van informatievoorziening en het fungeren als rolmodel.
·
'Ervaringskennis legt soms bloot wat net ontsnapt aan professionele of academische perspectieven. In die zin brengt ervaringskennis een complementair perspectief binnen op hoe hulp- en dienstverlening al dan niet als toegankelijk en rechtvaardig wordt ervaren’.
Ervaringsdeskundigen hebben jeugdhulpaanbieders en gemeenten veel te bieden, zoals deze verschillende rollen:
- Bruggenbouwer. Het kan gaan om mensen te verleiden tot zorg, maar ook om de zorgverlener te verleiden tot overleg over keuzemogelijkheden in de behandeling.
- Bondgenoot, vooral van cliënten, belangenbehartiger en vertrouwenspersoon. Vergelijkbare ervaringen biedt begrip, herkenning en erkenning voor dat wat moeilijk te verwoorden, uit te leggen en te verdragen is.
- Veranderaar. De nadruk in deze rol ligt op de verandering van de opvattingen over en cultuur rondom jeugdhulp en de zorg. De ervaringsdeskundige verkent met cliënten en medewerkers nieuwe opvattingen en mogelijkheden.
- ‘Luis in de pels‘ en adviseur van beleidsmakers om kritisch en spiegelend de zorg te verbeteren. Met kennis van binnenuit van belemmerende en ‘stigmatiserende’ aspecten van zorg is ED een onmisbaar element voor het verbeteren van zorg.
- Rolmodel, een voorbeeld van hoe het ook kan voor cliënten en medewerkers. Iemand die het heeft meegemaakt en goed terecht is gekomen. Dit geeft lotgenoten motivatie en kracht om op weg helpen naar waar zij heen willen. Medewerkers kunnen ervaren hoe cliënten op een andere manier bejegenen. Zo kan de ervaringsdeskundige ook bijdragen aan het normaliseren van de jeugdhulp.
Wil je meer weten wat ervaringsdeskundigen toe kunnen voegen in jouw organisatie of gemeente?
Neem dan contact op: