Kijk mee terug naar 

SCHUREN MAG!

Programma symposium 14 december
 Etten-Leur


Lees op deze pagina informatie over:
het plenaire ochtendprogramma met presentaties over
het ZeBra Netwerk vanuit jongere- en ouderperspectief
 inhoudelijke onderwerpen die in jeugdhulpland trending zijn, en die óók
voor jongeren, ouders en gezinnen van belang zijn.
de workshop-keuzes van het middagprogramma

 

Plenaire presentaties in het Auditorium 

9.00    Inloop 

met koffie, thee of water,
het ophalen van je naam-badge met daarop je workshop-keuzes

9.30      Welkom 

Door Ingrid van Gool Netwerk-coördinator van BEN, het bovenregionale Expertise Netwerk Jeugd Brabant-Zeeland.

9.40      Maak kennis met Mannus Boote

De dagvoorzitter.
Mannus Boote is sociaal wetenschapper en ervaringsdeskundige. Hij werkt als kwartiermaker ErvaringsKennis bij Levvel. Hij geeft de training “Werken met je ervaring" bij ExpEx en maakt Ervaringstheater. Ook is hij ambassadeur bij de vereniging van Ervaringsdeskundigen en politiek actief via o.a. de FNV.

9.50      SCHUREN MAG! 
               door Sjoek de Vries

Over de ontwikkeling van het ZeBra-Netwerk JOP en hoe een gelijkwaardig Jongere- en Ouder-Perspectief de sleutel is voor goede en passende jeugdhulp! 

De nieuwe positie: ZeBra 2.0

Het ZeBra Netwerk is bijna 2 jaar actief binnen de diverse perspectieven van Zeeland en Brabant. ZeBra is ontstaan vanuit de verschillende niveaus van jongeren- en ouderperspectief: eigen ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.

Vanuit onze eerste drijfveer:
Wat wij hebben meegemaakt mag niemand meer overkomen! (ZeBra 1.0)
zijn we doorgegroeid naar samenwerken met de verschillende perspectieven met ieders eigen (wetenschappelijke-, professionele- of ervarings-) kennis. 

Onze stip aan de horizon?
Goede en passende jeugdhulp bestaat alleen met ouders en jongeren als gelijkwaardige partner! (ZeBra 2.0) 

 

We ontwikkelen langzaam maar zeker door. Na iedere stap; eerst borgen, en dan weer een stap. 
Na de activiteiten en trainingen voor ouders krijgen nu de activiteiten en trainingen voor jongeren steeds meer vorm (ExpEx-ZeBra!). 

Met:

  • Nieuwe tafels voor ZeBra, na de keukentafel en hulpverleningstafel nu ook de beleidstafel, ontwikkeltafel, overlegtafel, landelijke tafels, etc.
  • De spiegel van ZeBra die houden we voor. Deze is, net zoals bij iedereen, soms ook vervormd (we zijn net mensen 😉) Handig als iedereen zich daar bewust van is!
  • Schuren mag! want zonder schuren geen glans!  Taal geven aan wat ongemakkelijk kan zijn. Zo wordt iedereen uit alle perspectieven beter!
  • Doseren moet! Dat is nog wel een ZeBra-ding! 
    Wij ZeBra's zijn net uit de stal en springen soms nog ongeleid in de rondte in de wei! 
    Niet gewend om een stem te hebben willen we deze voor 200% benutten. 
    Hoe is dit voor andere perspectieven? Kunnen we begrip hebben voor elkaar?
  • Nieuwe ontwikkelingen: Zoals het jongerenperspectief een prominente plaats in laten nemen binnen ZeBra, onder andere door ExpEx-ZeBra.

 

door Sjoek de Vries, ervaringsdeskundige bij BEN en ZeBra, initiatiefnemer en projectleider van het ZeBra Netwerk JOP. 


10.20    Van je familie moet je het maar
              hebben! 
              Het systeem onder de loep 
              door Jolanda Mathijssen 

Van je familie moet je het maar hebben!
Het gezin, een leefverband tussen één of meer volwassenen en één of meer kinderen, heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van het kind. Bijna één op de drie ouders ervaart echter stress bij de opvoeding. In tegenstelling tot vele andere Europese landen kent Nederland geen ondersteunend gezinsbeleid en dat schuurt. Wel is er steeds meer focus op gezinnen. Wat is volgens de wetenschap nodig voor gezinnen en waarom? Aan de orde komen de hoofdlijnen uit haar Oratie: Over zorg voor jeugd, maar ook; wat is een gezin? En; hoe werkt dit als systeem? Hoe staat het met gezinnen in beleid, praktijk en onderzoek? Een boeiende presentatie vanuit een ongebruikelijke hoek.
Presentatie van Jolanda Mathijssen, bijzonder hoogleraar 'Zorg voor Jeugd' aan Tilburg University en programmaleider van de Academische Werkplaats Jeugd.

11.00   Korte pauze

11.15    Leren van 'Ketenbreed Leren' 
            door Marjan de Lange  

Ketenbreed Leren is dit jaar 'trending' in jeugdhulpland.
Samen met ouders, jeugdigen, betrokken professionals en beleidsmakers is onderzocht hoe in 31 gezinnen waarin een vorm van 24-uurszorg werd ingezet, het hulpverleningstraject is verlopen, welke factoren met de ‘kennis van nu’ belemmerend zijn geweest en welke bevorderend zijn om de hulp goed te laten verlopen. De belangrijke uitkomsten: ernstige problematiek staat meestal niet op zichzelf, jongeren en ouders voelen zich vaak niet begrepen of gehoord, dat wat zij nodig hebben is niet altijd datgene wat de hulpverlener of de organisatie kan bieden. Maar ook het belang van basis behoeften komt naar voren: een veilige omgeving, een plek om te wonen en te mogen zijn wie je bent en een school waar je niet weggestuurd wordt omdat je gedrag anders is.De hulp richt zich vaak op de symptomen, sluit onvoldoende aan bij onderliggende oorzaken van de problemen. Daarnaast: jeugdigen lopen schade op binnen het speciaal onderwijs en in de zorg, terwijl positieve resultaten achterblijven. 
Alle resultaten worden gepresenteerd door één van de onderzoekers, Marjan de Lange. 
Marjan de Lange is orthopedagoog en zelfstandig adviseur Jeugdhulp. Ze is verder docent aan de Universiteit van Amsterdam in de masteropleiding Orthopedagogiek en was voorheen docent in de masteropleiding Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft gewerkt als programmaleider bij het Nederlands Jeugdinstituut en bij de Inspectie Jeugdzorg. 

 11.55    'Eerst begrijpen, dan pas handelen', 
               de Verklarende Analyse in Noord-
               Veluwe door Hilde Tempel

De Verklarende Analyse is, net als Ketenbreed Leren, dit jaar 'trending' in jeugdhulpland.
Ook jongeren en ouders moeten weten wat een Verklarende Analyse is en wat deze gezinsgerichte aanpak het gezin kan brengen. Wanneer zorgvuldig uitgevoerd kan de hulpverlening aan de slag met de oorzaken van het onbegrepen gedrag in plaats van het creëren en/of oplossen van symptomen.
In de regio Noord-Veluwe is het belang van 'Eerst begrijpen, dan pas handelen'  helder en de basis van het werken binnen de CJG's. Wat kunnen we hier van leren?
Presentatie van Hilde Tempel, bestuurder Stichting Jeugd Noord-Veluwe, Klinisch psycholoog bij Accare.
Samen met Laura Geesing ontwikkelde zij het 'Model Verklarende Analyse'. 

 

12.40 - 13.25  Lunch in het restaurant (wordt voor gezorgd) 

Symposium Workshops middagprogramma

13.30 – 14.15    Ronde 1

1.       De ExpEx zijn er!

Jongeren, ouders en professionals kunnen meedenken: wat denk je dat nodig is bij het ExpEx project in Zeeland-Brabant? Een workshop over ExpEx en over de nieuw te vormen regionale ExpEx voor ZeBra (Zeeland-Brabant) door coördinatoren. 
Door o.a. Janet Haring, coördinator bij ExpEx Amsterdam.
 

2.       ‘Hoe draag je als ouder bij aan een gelijkwaardige samenwerking?’ 
Wat is gelijkwaardig samenwerkingsgedrag van ouders en jongeren?
Wat is in je houding en gedrag helpend om gelijkwaardig samen te werken?
Met Marjan ga je dit samen verkennen, elkaar interviewen en tenslotte plenair aanscherpen. 
Marjan gaat jullie niet vertellen hoe het het zit, maar haalt de wijsheid uit de groep!
Door Marjan de Lange
 

3.       ‘Zo’n verklarende analyse, hoe werkt dat voor het gezin?’

Hoe gaan ze in Noord Veluwe met ouders en jeugdige in gesprek om de informatie op te halen en te ordenen? Wanneer weet je genoeg om te begrijpen? Hoe kom je tot handelen? Hoe zit het met de 'positie en rol' van ouders, broertjes, zusjes, netwerk en omgeving? 
Door Hilde Tempel

 

14.30 – 15.15    Ronde 2,

4.       ‘Iedere jongere verdient een JIM!’ (Workshop ook voor ouders!)

 Sander Weijmer en Leonie van Oosterum van het In-VerbindingsTeam van Sterk Huis nemen jullie samen met Saad, een ervaren JIM, mee in de JIM-aanpak.

'Vanuit de JIM-aanpak geloven we dat mensen die dicht bij de jongere staan een veel persoonlijkere kijk op het gezin hebben dan welke professional ook.

Daarom is de JIM-aanpak ontwikkeld:  de jongere kiest zelf zijn eigen JIM.  Een JIM kent meestal de dynamiek van het gezin en heeft een belangrijke rol bij het maken van een goed plan en hoe dat plan uit te voeren. De JIM is iemand die met de jongere meedenkt, een spreekbuis is, en samenwerkt met de hulpverlening. Met een JIM sta je er als jongere niet alleen voor. Een JIM (Jouw Ingebrachte mentor) helpt een jongere en zijn ouders om met een andere blik te kijken naar een bepaalde situatie.' 
Hoe dit in zijn werk gaat en wat het een gezin kan brengen horen jullie van Sander, Leonie en Saad.


5.       ‘Een beter Sterk Thuis’
Over een leerzame samenwerking tussen Crossroads en jongeren en ouders aan de ‘Ontwikkel-tafel’
Bij de ontwikkeling van een business case voor Sterk Thuis, één van de verbeterinitiatieven van Crossroads, was iedereen het eens: dit gaan we samen met ervaringsdeskundigen doen. Het ZeBra Netwerk nam het initiatief en daarna zetten professionals en ervaringsdeskundigen alle stappen samen. Deze workshop gaat over een echte best practice: de reis die de makers van het plan voor een nieuwe kleinschalige woonvoorziening met specialistische, ambulante begeleiding op maat samen hebben afgelegd. Kom inspiratie halen uit de adviezen die ouders en jongeren geven (soms zó voor de hand liggen dat je bijna niet gelooft dat ze nog niet bedacht waren). Kom leren hoe je zo’n samenwerking vormgeeft en hoe je de samenwerking juist nog een stap verder brengt als het gaat schuren. En dat doet het soms, flink!
Door Sanne Lubbers en Heleen van der Zee (beiden van Q-consult) samen met klankbordgroepleden van het ZeBra Netwerk.

6.  ‘De winst van breder kijken en hoe jeugdhulp niet meer nodig was’
Over een succesvolle gezinsgerichte aanpak! Door Jojanneke Buylinckx (een moeder) en Marjolein Prins (een systeemtherapeut).

15.15 – 15-45    Plenaire afsluiting 

in het Auditorium 

 

15.45 – 16.15    Voor wie wil

 ontmoeten, drankje en napraten