Meer over ons

Sjoek de Vries

Ik ben Sjoek de Vries. Ik ben projectleider van ZeBra en heb met mijn projectteamleden het ZeBra Netwerk vanuit jongeren- en ouderperspectief opgezet.
Ik weet uit eigen ervaring dat jeugdhulp veel beter kan, wanneer wordt geleerd van wat jongeren en ouders meemaken in de jeugdhulp.

Mijn missie 

Het opzetten van een netwerk voor, en van jongeren en ouders, waar alle ervaringen samen komen en waar we steun en kennis bij elkaar kunnen vinden, dat is mijn missie. Vanuit BEN, heb ik dit nu kunnen realiseren.
Met ZeBra kunnen we met de gebundelde ervaringen en deskundigheid in onze rugzak in gesprek met jeugdhulp-aanbieders over beleid en praktijk, zodat hulp beter en passender wordt. Dit doen we ook bij gemeenten, zij kopen zorg in en bepalen wat mogelijk is in jouw gemeente. 


Mijn drijfveren vanuit privé

Ik ben moeder van drie superslimme dochters die inmiddels volwassen zijn. Met hen heb ik veel vormen uit de jeugd-ggz leren kennen: eerste-, tweede- en derdelijns, open, gesloten, crisis, ambulant, deeltijd, beschermd wonen, provinciaals en academisch. Veel diagnostiek, diagnoses en verslagen en nog meer behandeltrajecten, die soms tijdelijk verlichting gaven (van de symptomen) maar niet het probleem oploste maar juist verergerde.
Deze onnodig lange en niet succesvolle trajecten hebben bij hen, maar ook in het gezin en verdere familie, veel schade aangericht. De volwassen ggz probeert nu de secundair ontstane problematiek te repareren. 

Ondertussen is vorig jaar één van de dochters zich gaan afvragen wat het nou eigenlijk is dat haar, en haar zussen zo beperkt en waarom niemand het antwoord weet. Zij is dit grondig gaan onderzoeken en analyseren (ze is slim) en heeft, eigenlijk al vrij snel, de juiste, passende diagnose gevonden voor het hele gezin.
Waarschijnlijk waren de complicerende factoren bij de diagnostiek: de diagnose in combinatie met hoge intelligentie, waardoor sprake is van compensatie gedrag wat de kenmerken maskeert maar ook zorgt voor uitputting. Een tweede factor is: dat het meiden zijn. Die tonen zich anders en passen daardoor niet in het veronderstelde beeld van de veel vaker onderzochte jongens.

Mijn speerpunt voor ZeBra: In één keer goed!

Verbeter diagnostiek!

-   Behandelen zonder goede diagnostiek is onverstandig. Je beschadigt jongeren en gezinnen door lange trajecten die op niets uitlopen.
-   Diagnostiek vraagt veel kennis, óók van 'ziektebeelden' (wat een rotwoord!) maar ook van hoe dit eruit zien in combinatie met andere persoonlijke kenmerken zoals (verschillende soorten) intelligentie, cultuur en gender. 
-   Wanneer een behandeling niet slaagt: analyseer wat de oorzaak is, waarom werkt het niet, liefst samen met een expert erbij. Pas dan start je een tweede diagnostisch- en behandelingstraject, dat wel goed moet zijn.

Sjaak Tellekamp

Ik ben Sjaak Tellekamp. Ik ben lid van het projectteam van ZeBra. 

Ik ben 59 jaar en vader van een samengesteld gezin.
Van beroep ben ik bedrijfsarts in het Zeeuwse, maar van oorsprong ben ik afkomstig uit Vlaardingen.
Ik heb ervaring in cliënt vertegenwoordiging vanuit het Zeeuwse provinciale platform voor jeugdhulpcliënten bij het voormalige Klaverblad Zeeland.

Mijn missie
Houdt de zorg overzichtelijke, toegankelijk en eenvoudig! 


Mijn drijfveren vanuit privé
Als vader van een kind met ASS heb ik ruime ervaring met (complexe) jeugdhulp. In de praktijk betekent dit dat ik intensief heb moeten zoeken naar de juiste en passende zorg voor mijn kind en het vinden van een mogelijke manier van financiering hiervan. Dit was een behoorlijke opgave. 


Het viel mij hierbij op dat het academisch opgeleid zijn en mijn bekend zijn met de jeugdhulp hierbij een bittere noodzaak was. Het is allemaal wel heel ingewikkeld gemaakt. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van 'toegankelijke zorg'!

Mijn speerpunt voor ZeBra: Het pad banen voor ouders die door de bomen het bos niet meer zien!

Ik wil graag met mijn ervaringen anderen helpen en voor hen hierbij het ‘pad’ banen. Ik wil dit vanuit mijn ervaringen toevoegen aan het ZeBra Netwerk..

Pierre van Herk

Hallo allen,


Ik ben Pierre van Herk. Ik ben lid van het projectteam  van Zebra. 


Mijn missie

Mijn persoonlijke missie is dat ervaringsdeskundigheid breed wordt ingezet binnen de jeugdhulp en daarbij erkenning krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van scholing en intervisie, maar uiteraard ook een financiële ondersteuning voor het organiseren van ervaringsdeskundigheid met daarbij een eerlijke vergoeding voor de ervaringsdeskundigen.

Cliëntparticipatie moet vorm krijgen op alle niveaus van jeugdhulp: zowel beleid en inkoop als zorg en uitvoer. Participatie moet daarbij op nieuwe, bij jongere en ouders passende, manieren vorm krijgen  en niet meer de geijkte, reeds vormgegeven paden blijven bewandelen.

 

Mijn speerpunt voor ZeBra: Jongeren en ouders als gelijkwaardige partner binnen jeugdhulp!

Mijn speerpunt voor over 5 jaar is dat geen enkel beleid en zorg meer wordt uitgevoerd zonder dat eerst het jongeren-ouder perspectief is gevraagd en meegenomen. Er wordt niet meer gesproken over maar alleen met jongeren en ouders: samen beslissen, als gelijkwaardig partners.


Verbinden en leren is hierbij het adagium. Zo brengen we ervaringsdeskundigheid en professionele kennis samen, leren we van elkaar en wordt jeugdhulp beter.

Om dit te bereiken ben ik actief in het projectteam van het Zebra Netwerk.

Hetty Markaban Hoek

Mijn naam is Hetty Markaban-Hoek.  

Ik ben lid van het projectteam  van Zebra. Ik ben getrouwd, moeder van 3 volwassen kinderen en al jaren werkzaam in het onderwijs in diverse functies. Onderwijs is al van kleins af aan mijn passie.


Mijn missie
Het realiseren van onderwijs op maat omdat “elk kind recht heeft op onderwijs” is mijn missie.

Mijn drijfveren vanuit privé
Ook voor mijn kinderen was het volgen van onderwijs niet vanzelfsprekend. 
Deze ervaring inzetten voor ZeBra is een voorrecht om aan mee te kunnen werken. 

Mijn speerpunt voor ZeBra: Onderwijs op maat voor alle kinderen.

Recht op onderwijs!

Onderwijs op maat in de breedste zin van het woord en ongeacht de plaats, voor alle kinderen. Hierin meenemend het kind, de ouders en het netwerk, omdat elk kind “gewoon” recht heeft op passend onderwijs binnen de mogelijkheden die het heeft. Het uiteindelijk doel is een realistisch toekomstperspectief.


Dat er hulp nodig is, we buiten de paadjes moeten gaan denken en er aan randvoorwaarden gewerkt moet worden om dit te kunnen realiseren hoop ik met ZeBra te kunnen bereiken.

Nikita Jilesen

Ik ben Nikita Jilesen. Ik ben lid van het projectteam van Zebra.

Ik ben moeder van een zoontje van 2 jaar. En heb zelf in de jeugdzorg gezeten.

 

Mijn missie:

Ik wil graag met mijn ervaringen andere jongeren helpen.

Ook wil ik jeugdzorg in kleine stappen helpen verbeteren, zodat andere jongeren niet hoeven mee te maken hoe ik het heb meegemaakt, en dat wat goed gaat juist zien te behouden of versterken.

Ik wil daarbij graag ervaringsdeskundigheid bekend maken. De waarde ervan laten zien en dit in gaan zetten binnen de jeugdzorgveld; bijv.  zorginstellingen of gemeentes die beleid maken over jongeren in de jeugdzorg.

 

Mijn drijfveren vanuit privé:

Ik heb zelf als jongere in de jeugdzorg gezeten.

Ik heb daarbij veel jeugdhulpvormen doorlopen zoals wonen op een behandel-/woongroep, wonen in een trajecthuis, wonen met woonbegeleiding en diverse vormen in de ambulante hulpverlening.

Ik heb daar ervaren dat het niet altijd vlekkeloos gaat en wil daar graag wat aan gaan doen door het inzetten van mijn ervaringen.
 
 

Door mijn activiteiten in een cliëntenraad en bij de cliëntentafel van de academische werkplaats en met de vele verhalen van andere jongeren en ouders heb ik mijn ervaringen om kunnen zetten in ervaringskennis. Daarbij heb ik de training van ExpEx-ZeBra tot ervaringsdeskundige in de jeugdhulp gevolgd. Ik ben blij dat ik met deze kennis en vaardigheden mijn ervaringsdeskundigheid breed kan inzetten bij het Zebra-Netwerk JOP.

 

Mijn speerpunten voor Zebra: Praat mèt jongeren en niet over ze of voor ze!

-          Door meer ervaringsdeskundige aan tafel te laten zitten

-          Door jongeren te horen en samen met activiteiten mee te doen

-          Door jongeren en ouders niet van het kastje naar de muur te sturen maar direct passende hulp of steun te bieden of te organiseren

-          Door geen plannen op te stellen zonder dat de jongere hier iets over mag vinden. Maak ze samen!

ZeBra Netwerk JOP